کاربرد واقعیت مجازی در روانشناسی و درمان اختلالات روانی چیست؟

در دنیای ما پزشکی و فناوری با هدف بهبود کیفیت زندگی افراد در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. امروزه درمان اختلالات روحی و روانی و همچنین بسیاری از مشکلات جسمی با تکنولوژی عجین شده اند. استفاده از ربات ها و دستگاه های پیشرفته برای تشخیص انواع سرطان ها و یا شبیه سازی های کامپیوتری برای درمان انواع اختلالات اضطرابی، حالا به یک روتین عادی درمانی تبدیل شده اند. واقعیت مجازی یکی از جدید ترین تکنولوژی ها در حوزه روانشناسی و درمان اختلالات روانی محسوب می شود. این روش کارایی بسیار زیادی دارد و می تواند در اندک زمانی مشکلات حاد، مانند فوبیاهای شدید و حتی افسردگی را بهبود بخشد. از آنجایی که واقعیت مجازی یک تکنولوژی جدید است، عموم مردم با شیوه اجرای آن و همچنین مزایای بیشمارش آشنایی ندارند. به همین منظور، ما نیز تصمیم گرفته ایم تا در این مقاله در خصوص کاربردهای واقعیت مجازی در روانشناسی و درمان اختلالات روانی صحبت کنیم.

درمان اختلالات روانی

درمان اختلالات روانی

درمان اختلالات روانی

برای آنکه بتوانیم کاربرد واقعی درمان با واقعیت مجازی را بهتر درک کنیم، ابتدا باید تعریف درستی از روانشناسی و اختلالات روانی داشته باشیم. اختلال روانی در واقع نوعی مشکل یا اختلال در فرایند های روانی و رفتاری انسان است که خود را به شکل ناهنجاری های رفتاری، جسمی و تشخیصی نشان می دهد. زمانی که این ناهنجاری ها الگوهای مشخصی داشته باشند و از نظر علم روانشناسی معنادار باشند، وجود اختلال روانی محرز خواهد بود. اختلال روانی سبب ایجاد رفتارهای غیر عادی در افراد می شود و این در حالی است که خود فرد از غیر عادی بودن رفتارش آگاهی ندارد. به بیان دیگر، فردی که به اختلال روانی دچار است معتقد است که افکارش، احساساتش، رفتارش و واکنشش به محیط اطراف کاملا عادی است. این در حالی است که اطرافیان و پزشک به خوبی به رفتار غیر عادی این فرد واقف هستند.

اختلالات روانی می توانند زندگی فرد را به طور کامل مختل کنند. فوبیاها می توانند بر روی عملکرد اجتماعی و حتی تصمیم های بسیار عادی فرد در زندگی روزمره تاثیر گذار باشند. به عنوان مثال، افرادی که دچار ترس از فضاهای بسته هستن معمول د و یا افرادی که از شرکت در اجتماع هراس دارند، زندگی عادی را تجربه نمی کنند. از سوی دیگر، شرایط بغرنج تری مانند انواع وسواس های فکری یا افسردگی های حاد نیز می توانند زندگی فردی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار دهند. در چنین شرایطی، کمک گرفتن از یک مشاور و بهره مندی از دارو ها و همچنین تکنولوژی های روز دنیا برای باز کردن این گره های فکری و روحی، تنها راه نجات برای بیماران خواهد بود.

درمانگران و روانشناسان

روانشناسی مطالعه رفتار و ذهن افراد است. روانشناسان می توانند با باز کردن کد های رفتارهای ناهنجار افراد و همچنین واکاوی ریشه های اختلالات اضطرابی، افسردگی و وسواس های فکری، به درمان و یا بهبود شرایط بیمار کمک کنند. روانشناسی بسیار پیچیده و گسترده است و می تواند در حوزه های مختلفی، به افراد یاری برساند. بسیاری از بیماری ها و اختلالات روانی با مرور زمان و تحت نظر روانشناسان یا درمانگر متخصص این حوزه بهبود پیدا می کنند. شکل های مختلف تکنولوژی، به ویژه واقعیت مجازی، می توانند به خوبی با تغییر رفتار و بهبود واکنش های فرد نسبت به محرک های خارجی، فرایند درمان این عارضه ها را تسهیل کنند.

واقعیت مجازی و کاربرد آن در درمان اختلالات روانی:

واقعیت مجازی فناوری است که امکان شبیه سازی موقعیت های مختلفی را برای درمانگران ایجاد می کند. بدین ترتیب، بیماران می توانند در فضایی کاملا امن و کنترل شده، محرک های محیطی را تجربه کنند. تحت نظارت کامل درمانگر یا روانشناس، پاسخ بیماران به محرک های محیطی تعدیل می شود و با تغییر عادت های رفتاری، افراد می توانند اختلالات روانی خود را درمان کنند. جلسات درمانی در کنار واقعیت مجازی به تشخیص های دقیق تری منجر می شوند. بدین ترتیب، داروها و تمرین های رفتاری دقیق تری نیز تجویز می شوند. بیماران معمولا پس از تنها چند جلسه درمان با کمک واقعیت مجازی، می توانند پیشرفت چشمگیری را تجربه کنند. در نهایت نیز باید اشاره کنیم که به دلیل جذابیت زیاد فضاهای شبیه سازی شده کامپیوتری، معمولا از این تکنولوژی در درمان و یا مدیریت اختلالات روانی و استرسی کودکان و نوجوانان استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Button
× پشتیبانی در واتساپ