فوبیا سرعت چیست؟
همان طور که می دانید، فوبیا کلمه ای تخصصی برای بیان نوعی بیماری روانی است که در آن فرد مبتلا از موضوعی خاص، هراس غیر منطقی و غیر طبیعی دارد. این موضوعات می توانند بسیار متنوع و مختلف باشند. در این بین فوبیا سرعت یکی از انواع فوبیا شناخته می شود. برای مثال فرد بیمار از حرکت سریع اتومبیل، قطار، هواپیما، موتورسیکلت، دوچرخه و … به شدت می ترسد. توجه داشته باشید که این بیماری به ترس های غیر منطقی اطلاق می شود. لذا ترسیدن هنگام سرعت های بالا و غیر مجاز در اتومبیل جز این بیماری به شمار نمی آید.
به موجب بیماری فوبیا سرعت، فرد ممکن است از سوار شدن به انواع وسایل نقلیه امتناع ورزیده و در پی آن حتی از رانندگی نیز گریزان باشد. در ضمن حتی ممکن است در اثر مشاهده ی وسایل نقلیه ای که سرعت بالا دارند هم، علائم بیماری آن ها عود نماید. حتما برای همگی شما قابل تصور است که این بیماری و عواقب آن چگونه زندگی روزمره ی فرد را مختل کرده و وی را خانه نشین می نماید. به همین دلیل است که فوبیا سرعت می تواند مانند یک ترمز برای زندگی روزمره ی افراد عمل کند. در ادامه شما را با تاریخچه ی این بیماری و علائم آن آشنا خواهیم ساخت.
تاریخچه ی ترس از سرعت به چه زمانی باز می گردد؟
با تعریف فوبیا سرعت یا ترس از سرعت در بخش قبلی آشنا شدید. به نظر می رسد در گذشته های دور نیز که هنوز وسایل نقلیه ی امروزی وجود نداشته اند، این بیماری بروز می کرده است. اما به دلیل عدم گسترش علم و دنیای پزشکی و روان پزشکی، اهمیت زیادی به آن داده نشده است. قطعا در ادوار گذشته افرادی وجود داشته اند که از سرعت گرفتن و تاخت رفتن اسب ها می ترسیدند. لذا از سواری کردن با احشام خودداری می نموده اند. شاید حتی از مشاهده ی سواری کردن نیز امتناع می ورزیده اند، اما توجه زیادی به آن ها نشده است و تلاشی برای درمان آن ها نکرده اند. در دنیای امروزی با پیشرفت علم و گسترش فناوری، وسایل نقلیه ی جدید به وجود آمده و قطعا فوبیا سرعت خود را به روش های دیگری نمایان ساخته است. لذا تعداد موارد ابتلا و وجود علم و تجهیزات پزشکی سبب توجه دنیای و روان پزشکی به این افراد و درمان آن ها شده است.
علائم فوبیا سرعت چیست؟
در بخش های قبلی اشاره کردیم که مبتلایان به بیماری ترس از سرعت، علاقه ای به رانندگی و حتی سوار شدن به وسایل نقلیه ندارند. در صورتی که بالاجبار سوار چنین وسایلی شوند، ممکن است مشکلاتی برای آن ها به وجود آید که حتی به سلامت جسمی آن ها آسیب بزند. بروز علائم گوارشی مانند تهوع، علائم تنفسی مانند تنگی نفس، تپش قلب و افزایش و کاهش ضربان قلب، سردرد، لرزش دست ها و پاها و … هنگام مواجهه با سرعت و یا حتی هنگام مشاهده ی آن در فیلم ها محتمل است.
علت ابتلا به بیماری فوبیا سرعت چیست؟
ابتلا به فوبیا سرعت ممکن است به صورت وراثتی رخ دهد. تا جایی که احتمال بروز آن در فرزندان افرادی که دارای این بیماری هستند تا چند برابر بیشتر از افراد عادی می باشد. اما علت اصلی ابتلا به آن در اکثر موارد به دوران کودکی فرد باز می گردد. مثلا اگر فرد تجربه ی تلخی از سرعت داشته یا شاهد این رویداد تلخ باشد احتمال ابتلا به این بیماری در وی وجود دارد.
درمان ترس از سرعت چگونه است؟
به طور کلی درمان انواع فوبیا و از جمله فوبیا سرعت، باید از طریق فرد متخصص صورت گیرد. فرد بیمار ابتدا باید بیماری خود را پذیرفته و سپس به درمانگر مراجعه نماید. پس از تشخیص کامل نسبت به درمان های مختلف اقدام می شود. درمان های دارویی، در کنار درمان های روان – شناختی یکی از درمان های نتیجه بخش به شمار می آیند. درمان های عملی و مواجه ساختن فرد با موقعیت های مورد ترس، نیز در این بیماری موثر هستند. بدین منظور روش واقعیت مجازی بسیار موفقیت آمیز بوده است. این روش یک روش جدید بوده که بسیاری از مشکلات روش ها و صحنه سازی های واقعی را حذف نموده است. بنابراین می توان فرد مبتلا را درمان کرد یا حداقل بیماری وی را کنترل نمود.