تعریف هموفوبیا چیست؟
هموفوبیا یکی از انواع فوبیا می باشد که به ترس شدید و غیرمنطقی از خون مربوط می شود. این افراد هنگام مشاهده ی خون یا حتی عکس و فیلم های آن دچار علائمی شدید و استرس بسیار زیادی می شوند. این اختلال ممکن است روی زندگی روزمره ی آن ها تاثیر گذاشته و از سطح کیفی آن بکاهد. به همین دلیل قصد داریم در ادامه شما را با علائم این بیماری آشنا سازیم.
علائم خون هراسی کدامند؟
افرادی که به بیماری خون هراسی یا هموفوبیا ابتلا دارند، در صورت مشاهده ی خون حتی در تلویزیون و یا هنگام فکر در مورد آن دچار علائمی شدید و غیر منطقی می شوند. این علائم به شرح زیر است:
- علائم جسمی: مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس و فشار در قفسه ی سینه، مشکلات قلبی مانند تپش قلب و تغییر در فشار خون، مشکلات گوارشی نظیر تهوع، سرگیجه، تعریق شدید، داغی یا سردی ناگهانی بدن و لرزش دست و پا.
- علائم عاطفی و روانی: استرس شدید، ترس شدید، احساس فرار از محیط، تجربه ی احساسات غیر واقعی و خیالی، عدم کنترل روحی، ترس از مرگ و بیهوشی، افسردگی و … .
این بیماری در کودکان سبب بروز علائمی مانند کج خلقی، خجالت، گریه، پنهان شدن و ترس از تنهایی می شود.

هموفوبیا
علل ایجاد هموفوبیا چیست؟
عوامل مختلفی سبب ایجاد هموفوبیا در انسان می شود. یکی از این عوامل ژنتیک است که سبب افزایش احتمال بروز آن خواهد شد. یعنی در واقع فرد به صورت ذاتی دارای ژن ها یا پیوندهای ژنتیکی است که احتمال بروز این بیماری در او را افزایش می دهد.
عامل دیگری که در بروز هموفوبیا موثر است، والدین یا مراقبین مضطرب است. بدین ترتیب که اگر یکی از والدین یا دیگر نزدیکان به این بیماری مبتلا باشند، ترس و استرس خود را به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه به کودک نشان می دهند. بدین ترتیب کودک نیز این تاثیر را پذیرفته و به صورت الگویی از خون می ترسد. والدین و مراقبینی که حمایتگری بیش از حد دارند هم، چنین مشکلاتی را در کودک رقم می زنند. چرا که یک اضطراب کلی در کودک را توسعه داده و به آن دامن می زنند. با این کار ترس کودک دچار تشدید می شود.
تروما یا تجربیات تلخ نیز از عوامل مهم ایجاد بیماری خون هراسی می باشد. مثلا تصادفات شدید و وحشت ناکی که خود فرد در آن حضور داشته یا شاهد صحنه ی وقوع آن بوده است. در برخی مواقع مواجهه ی کودکان با این صحنه ها از طریق عکس و فیلم نیز تاثیر بدی روی بروز این بیماری خواهد گذاشت. به همین دلیل در مراقبت از کودکان و آموزش آن ها باید به شدت کوشا بود.
تشخیص خون هراسی چگونه امکان پذیر است؟
زمانی که به وجود بیماری هموفوبیا در خود یا دیگران مشکوک هستید، نباید به طور قطع در تشخیص خود مطمئن باشید. تشخیص این بیماری و سایر بیماری های جسمی و روحی تنها به عهده ی متخصصان امر است. لذا در صورتی که با علائم این بیماری مواجه شدید، در قدم اول باید به یک روان شناس یا روان پزشک مراجعه کرده و تحت ویزیت و معاینات بالینی قرار بگیرید. سپس از طریق پرسش و پاسخ، آزمایش ها و تست ها و سایر مراحل تشخیصی، ابتلا یا عدم ابتلا به این بیماری مشخص می شود. در این زمان نوبت به درمان های اصولی و علمی می رسد.
روش های درمانی هموفوبیا چیست؟
برای درمان هموفوبیا نیز مانند سایر انواع فوبیا، می توان از ترکیب دارودرمانی و روان درمانی استفاده کرد. البته این کار باید تحت مراقبت پزشک انجام شود. در ادامه باید به تدریج شرایطی کنترل شده برای مواجهه فرد با مورد ترس خود یعنی خون ایجاد شود. این کار را نیز متخصص مربوطه انجام خواهد داد. امروزه این کار را از طریق واقعیت مجازی انجام می دهند که بسیار آسان تر و کم هزینه تر از روش های قدیمی می باشد. چرا که صحنه های لازم را از طریق یک هدست و برخی ابزارهای دیگر درون مطب ایجاد کرده و به صورت فیلم هایی واقعی در معرض دید بیمار قرار می دهد. البته تغییر سبک زندگی و انجام رفتارهای سالم نیز در درمان این افراد موثر است. تغذیه ی سالم، فعالیت های بدنی منظم، آب و هوای پاک، نظم در خواب، مدیتیشن و … همگی از راه های کاهش علائم بیماری و کنترل ترس و استرس هستند.