مغز اوتیستیک چیست؟
مغز اوتیستیک به مغزی گفته می شود که متعلق به یک فرد دارای بیماری اوتیسم است. این افراد درون گرا بوده و ارتباط زیادی با محیط اطراف ندارند. این اختلال روانی باعث می شود تا فرد مبتلا حتی با نزدیکان و پدر و مادر خود نیز ارتباط خوبی نداشته باشد. علائم مربوط به این اختلال پیش از سه سالگی مشخص می شود. اما هنوز دلیل اصلی بروز آن مشخص نیست. گرچه این بیماری از پیش وجود داشته است اما در دنیای امروزی به دلیل گسترش علم و پیشرفت روش های تشخیصی روند غربالگری آن بهتر پیگیری شده است. لذا بهای بیشتری به این افراد داده اند و برای درمان آن ها راهکارهایی ارائه شده است.
علائم بیماری اوتیسم در دوره های سنی مختلف چیست؟
افراد دارای مغز اوتیستیک و مبتلا به بیماری اوتیسم، در بزرگسالی برای برقراری ارتباط اجتماعی مشکلات زیادی دارند. همین امر سبب می شود تا زندگی عادی نداشته و منزوی و پرخاشگر شوند. این افراد در زندگی روزمره ی خود نیز دارای مشکلاتی هستند. این اختلال در رفتار و حالات و حرکات آن ها کاملا خودنمایی می کند. اما این بیماری در کودکان نیز دارای علائمی است. اما تشخیص آن ها سختی بیشتری نسبت به علائم بزرگسالی دارد. سنین زیر سه سالگی زمانی برای یادگیری به کمک محیط پیرامون است. اما اختلال اوتیسم این فاکتور آموزشی را از آن ها گرفته و سبب کاهش یادگیری آن ها می شود. این امر برای این کودکان بسیار مضر بوده و آینده ی آن ها را تهدید می کند.
لازم به ذکر است که تشخیص یک کودک با مغز اوتیستیک کاری بسیار دشوار است. چرا که علائم این بیماری در کودکان حرکاتی غیر عادی است که به صورت دست و پا زدن های هیجانی بدون وجود عامل ایجاد کننده یا پا کوبیدن های بدون علت بروز می کند. اما این حرکات در بسیاری از کودکان به طور طبیعی رخ داده و جای شک برای والدین و مربیان ایجاد نمی کند. اما برخی نشانه های شایع آن عبارتند از:
- عدم تمایل برای رفتن به مهمانی
- بروز واکنش های شدید مانند جیغ و فریاد به دلیل تغییر مکان لوازم منزل
- واکنش شدید به کسانی که به وسایل او دست می زنند.
- پس زدن اسباب بازی های جدید
- عدم تمایل برای بازی با گروه هم سالان
- انجام کارهای تکراری به مدت چند ساعت
- کاهش سرعت روند تکمیل تکلم
- کاهش ضریب هوشی
- احساس درد در بدن به ویژه شب هنگام

مغز اوتیستیک
تشخیص مغز اوتیستیک چگونه امکان پذیر است؟
علاوه بر رفتار شناسی و تست های روان شناسی موجود، روش هایی جدیدی برای تشخیص مغز اوتیستیک به وجود آمده است. اسکن مغزی و فرمول های کامپیوتری از سال ۲۰۱۴ به روش های تشخیصی این اختلال اضافه شدند. دقت این روش تا ۹۷ درصد بوده و دقت بالایی دارد. بدین منظور ابتدا از مغز تصاویری متناوب در شرایط مختلف فعالیت و استراحت می گیرند. سپس برای یافتن وجه تمایز آن ها از نرم افزارهای دیجیتالی مانند اف اس ال استفاده می کنند. با این کار تغییرات جریان خون در مغز از نظر فیزیولوژیک نشان داده می شود. در تحقیقات نشان داده شد که بیماران اوتیسم هنگام فکر کردن به کلمات اجتماعی در ناحیه ی مغز فعالیت های بسیار کمی دارند. در ضمن با استفاده از ام آر آی مشخص شد که این اختلال در ماده ی سفید مغز نیز تغییرات قابل توجهی ایجاد می کند. در واقع همین نشانه است که مغز اوتیستیک تحت ام آر آی را از یک مغز سالم تمایز می سازد.
درمان بیماری اوتیسم
مغز اوتیستیک و اختلال اوتیسم تا کنون درمان قطعی پیدا نکرده است. اما برای افزایش سطح کیفی زندگی این بیماران نیاز است تا در ابتدا بیماری آن ها تشخیص داده شود. سپس اقدامات درمانی شروع خواهد شد. در قدم اول باید به متخصصان روان شناسی مراجعه کرده و از دستورات آن ها پیروی نمایید. یکی از روش های درمانی که سال های زیادی برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار گرفته است، شوک عصبی می باشد. اما روش جدید دیگری که امروزه مورد توجه قرار گرفته است، تغییر در رژیم غذایی می باشد. در این روش سعی می شود تا مواد غذایی حاوی گلوتین و کازئین از وعده های غذایی کودک حذف شود. البته این روش با کمتر بودن سن کودک موفقیت آمیزتر است.