درمان فوبیا با عینک واقعیت مجازی چگونه ممکن است؟
شما از چه چیزی می ترسید؟ ترس از تاریکی، ارتفاع، فضای بسته، حیوانات و حشرات و حتی سوزن تزریق در میان انسان ها شایع است. همه ما حداقل یک نفر را در اطراف خود می شناسیم که شکلی از فوبیا را تجربه می کند و یا اینکه خود ما با یک یا چند فوبیا دست و پنجه نرم می کنیم. فوبیا می تواند هیچ آسیبی برای زندگی ما نداشته باشد و یا به عنوان یک عامل محدود کننده، بخش هایی از زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال، اگر شما به شدت از دلقک بترسید، به احتمال زیاد در طول زندگی روزمره خود چندان دچار مشکل نخواهید شد اما اگر از تزریق و یا فضای بسته (مانند آسانسور) بترسید، ممکن است دشواری هایی را تجربه کنید. راه های متفاوتی برای درمان فوبیا وجود دارد. در این مقاله روش های درمان فوبیا با عینک واقعیت مجازی را بررسی خواهیم کرد.
فوبیا و انواع آن
فوبیا یا هراس بیش از حد، نوعی اختلال روانی است که به درمان نیاز دارد. برای درمان این عارضه روش های مختلفی وجود دارد که هر کدام با توجه به نوع و شدت فوبیا، مشخص می شوند. چرا فوبیا را یک اختلال روانی می نامیم؟ زیرا افرادی که از فوبیا رنج می برند، می توانند کنترل ارادی رفتار و شناخت خود را از دست بدهند. در چنین شرایطی، احساس شدید ترس می تواند الگوهای شناختی و رفتاری فرد را مختل کند و واکنش های عجیب و غیر منطقی از فرد سر بزند. این عارضه تنها به هنگام مواجهه با محرک فوبیا زندگی فرد را مختل نمی کند، بلکه می تواند حتی به هنگام دوری یا نبود عامل محرک، بر روی رفتار، تصمیم ها و افکار فرد تاثیر بگذارد. نوع فوبیا با استفاده از تست های مخصوص توسط پزشکان و متخصصان روانشناسی قابل تشخیص است.
فوبیا به دسته های مختلفی تقسیم می شود و روش های درمانی موثر برای هر کدام از آن ها نیز متفاوت است:
- فوبیا آگورا یا ترس از محیط های باز که احساس خفگی و تپش قلب را به همراه دارد. افرادی که به این نوع فوبیا دچار هستند از تجمع زیاد افراد هراس دارند و معمولا در مکان های شلوغ ظاهر نمی شوند.
- فوبیا اجتماعی: این افراد از حضور سایر افراد جامعه واهمه دارند. این شکل از فوبیا می تواند به شکل قابل توجهی فعالیت های روزانه افراد در جامعه را مختل کند.
- فوبیا پرواز: ترس از ارتفاع یا پرواز یکی از شکل های رایج فوبیا است که افراد را از پرواز کردن و سفر باز می دارد.
- فوبیا حیوانات: در اثر این نوع از فوبیا افراد از حیوانات یا حشره های مختلف می ترسند. این افراد حتی از دیدن تصویر این حیوانات نیز واهمه دارند. ترس از مار یا گربه شکل های رایج این نوع از فوبیا هستند.
درمان فوبیا با عینک واقعیت مجازی
درمان فوبیا با عینک واقعیت مجازی:
برای درمان فوبیا روش های مختلفی وجود دارد. فوبیای حاد با کمک دارو ها و درمان های گیاهی قابل کنترل است. فوبیاهایی با شدت های کمتر با استفاده از مشاوره کلامی، جلسات روان درمانی و حتی مطالعه کتاب قابل کنترل هستند. علاوه بر این موارد، درمان فوبیا با عینک واقعیت مجازی یکی از روش های مدرن و بسیار کارآمد برای درمان ترس های شدید است که در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این روش فرد می تواند به صورت پیوسته، اما تدریجی، با عامل ترس خود روبرو شود و در فضایی کنترل شده و امن، مواجهه با عامل فوبیا را تمرین کند.
گاهی اوقات ایجاد شرایط مشابه برای مقابله و درمان فوبیا دشوار است. به عنوان مثال، شبیه سازی شرایط پرواز برای دفعات زیاد امکان پذیر نیست. به عنوان یک مثال دیگر، مواجهه با مار یا گربه یا هر حیوان دیگری در طی جلسات روانشناسی و مشاوره امکان پذیر نیست و یا تمرین تزریق برای غلبه کردن بر ترس ناشی از سوزن، برای دفعات زیاد قابل اجرا نمی باشد. عینک های واقعیت مجازی می توانند شرایط سخت و دشوار را برای دفعات زیاد و در شرایطی امن و کنترل شده، شبیه سازی کنند. با کمک عینک واقعیت مجازی، شما می توانید دوز مواجهه با عامل خطر را به نسبت پیشرفت بیمار و میزان ترس یا استرس وی تنظیم کنید و حتی در محیط خانه، دفعات تمرین شرایط سخت را افزایش دهید. مطالعات نشان می دهند که بهره گیری از تکنولوژی واقعیت مجازی توانسه است سرعت بهبود بیماران مبتلا به فوبیا را افزایش دهد.