درمان فوبیای حیوانات با عینک های واقعیت مجازی یا VR:
تجربه استرس و اضطراب در حد نرمال، امر خطرناک یا بدی نیست. همه ما برای دور ماندن از خطر و به انجام رساندن کارهای بزرگ به اندکی استرس و اضطراب در زندگی نیاز داریم؛ اما گاهی سطح استرس ها و اضطراب ها می توانند بسیار شدید و ناتوان کننده باشند. گاهی ممکن است در مواجه با برخی از حیوانات و یا قرار گرفتن در شرایطی خاص، دچار ترسی فلج کننده شویم و حتی سلامت جسمانی ما به خطر بیفتد. چنین ترس ها و استرس هایی، فوبیا نام دارند. فوبیای حیوانات یکی از شکل های رایج فوبیا در جهان است.
افراد بسیار زیادی از مار، عنکبوت، سگ، گربه، کبوتر و هزاران حیوان دیگر به شدت می ترسند و حتی ممکن است در مواجهه با این حیوانات، دچار شک های فیزیکی جدی شوند. روش های درمانی مختلفی برای کاهش و یا از بین بردن فوبیای حیوانات وجود دارد، اما استفاده از عینک های واقعیت مجازی یکی از شکل های مدرن درمان این عارضه محسوب می شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
فوبیای حیوانات چیست؟
فوبیای حیوانات (Zoophobia) عبارت است از ترسی بسیار شدید و غیر قابل کنترل که در اثر مواجهه با برخی از حیوانات در فرد بروز می کند. این امر می تواند استرس و اضطراب قابل توجهی را در فرد ایجاد کند و سبب کاهش کیفیت زندگی وی شود. فوبیای حیوانات یک عامل محدود کننده در زندگی افراد است. این ترس معمولا علائم مختلفی دارد اما مهم ترین آن ها عبارتند از:
- تعریق
- تپش قلب
- بی خوابی
- بی اشتهایی
ترس از حیوانات ممکن است به دلایل مختلفی در فرد به وجود آید. برخی از افراد مبتلا به فوبیای حیوانات یک تجربه بسیار بد در دوران کودکی خود دارند. به عنوان مثال، کودکانی که در ابتدای زندگی خود مورد حمله گربه یا سگ قرار گرفتند، اکثرا دچار فوبیای سگ یا گربه شده اند. دومین دلیل متداول برای شکل گیری چنین ترس عمیقی، یاد گرفتن ترس است. ممکن است والدین شما در کودکی به شما آموخته باشند که از سگ یا گربه باید ترسید. این ترس در کودک نهادینه می شود و به مرور زمان به یک فوبیای عمیق تبدیل می گردد. همانطور که فوبیا به مرور زمان شکل گرفته است، درمان آن نیز تنها با صرف زمان و صبوری امکان پذیر است.
واقعیت مجازی چیست؟
واقعیت مجازی (VR) به معنای استفاده از شبیه سازی های رایانه ای برای ایجاد محیط هایی مشابه با شرایط واقعی است. واقعیت مجازی یک فضای سه بعدی در فضای رایانه است که کاربران می توانند به راحتی در آن قرار گرفته و با آن تعامل کنند. این شرایط، تجربه یک موقعیت واقعی را برای فرد به وجود می آورد. افراد می توانند با کمک یک جفت عینک که با کامپیوتر در ارتباط هستند، وارد این فضای شبیه سازی شده شوند. شما با گذاشتن عینک VR بر روی چشمان خود، ممکن است خود را در یک جنگل ببینید و یا یک سگ وحشی در مقابل شما قرار بگیرد. این در حالی است که در واقعیت، در مطب درمانگر خود و در شرایط بسیار امن تری قرار دارید.
درمان فوبیای حیوانات با عینک های واقعیت مجازی چگونه ممکن است؟
اگر به فوبیای حیوانات دچار هستید و این موضوع بر روی کیفیت زندگی شما اثر گذاشته است، باید به درمانگر مراجعه کنید. در قدم اول، یک مصاحبه تشخیصی روی شما انجام می شود تا شدت فوبیا و همچنین بهترین شیوه های درمان ارزیابی شوند. رایج ترین درمان فوبیا، قرار دادن شخص در موقعیت های واکنش پذیر به صورت کنترل شده است. به عنوان مثال، اگر از گربه می ترسید، به احتمال زیاد روان درمانگر شما از شما می خواهید در شرایطی کاملا کنترل شده با گربه در یک اتاق باشید و یا کم کم تلاش کنید او را لمس کنید. گاهی با توجه به نوع فوبیا و شرایط بیمار، ایجاد چنین موقعیت هایی امکان پذیر نیست و در این صورت، واقعیت مجازی به کمک شما می آید.
عینک های واقعیت مجازی مانند بازی های کامپیوتری عمل می کنند. آنها شما را در موقعیت خطر قرار می دهند و سپس درمانگر، شما را در خصوص تعامل صحیح با موقعیت و حیوان و همچنین کنترل اضطراب و استرس راهنمایی می کند. شما می توانید اطمینان حاصل کنید که با واقعیت مجازی در محیطی کاملا امن قرار دارید. مطالعات نشان داده اند که استفاده از واقعیت مجازی برای درمان فوبیای حیوانات، معمولا در کمتر از ده جلسه توانسته است پیشرفت های چشمگیری را در فرد بیمار ایجاد کند.