rTMS چیست؟

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال تکراری یا repetitive transcranial magnetic stimulation و یا به طور خلاصه rTMS، یک روش درمانی غیر تهاجمی به شمار می رود. که از میدان های مغناطیسی برای تحریک کردن سلول های عصبی مغز، برای بهبود علائم افسردگی استفاده می کند. تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال تکراری معمولاً زمانی مورد استفاده قرار می گیرد. که سایر درمان های افسردگی اثری نداشته باشند.

این روش درمانی برای بهبود افسردگی، به صورت مداوم و تکراری پالس های مغناطیسی تکراری ارسال می کند. و به همین دلیل به آن TMS تکراری و یا rTMS می گویند.

 

نحوه ی کارکرد rTMS به چه صورت است؟

در طول یک جلسه‌ی درمان به روش rTMS، یک سیم پیچ الکترومغناطیسی بر روی پوست سر، تقریباً نزدیک پیشانی، قرار می گیرد. این سیم پیچ به طور مداوم با ارسال پالس های مغناطیسی باعث می شود سلول های عصبی ای که در کنترل خلق و خو و به وجود آمدن افسردگی نقش دارند تحریک شوند.

rTMS، یک روش درمانی برای بهبود علائم افسردگی است

اگرچه هنوز به طور کامل بیولوژی چگونگی عملکرد rTMS درک نشده است، ولی همانطور که گفته شد تحریک امواج این روش درمانی، بر عملکرد قسمت مربوط به خلق و خو و احساسات مغز تاثیر می گذارد، که می تواند علائم افسردگی را کاهش دهد.

همچنین این نکته نیز گفتنی است که متخصصان هنوز هم درباره ی مؤثرترین روش‌های انجام این روش درمانی در حال کسب اطلاعات هستند. و به همین خاطر روش‌های انجام این درمان بسیار متفاوت است و تکنیک‌های انجام آن از پزشکی به پزشک دیگر ممکن است تغییر کند.

عوارض معمول و غیر معمول جانبی روش درمانی rTMS

rTMS، همانطور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره شد، یک روش درمانی تحریکی غیر تهاجمی مغز به شمار می رود که از آن برای درمان افسردگی استفاده می شود. این روش درمانی، برخلاف انواع دیگر روش های درمانی تحریکی مغز، نیازی به جراحی و یا کاشت الکترود درون مغز ندارد، و همچنین برخلاف درمان تشنج الکتریکی یا ECT، باعث ایجاد تشنج نمی شود و همچنین برای انجام عمل آن نیازی به دارو های آرامبخش و یا بیهوشی نیست.

rTMS، یک روش درمانی کم تهاجم به شمار می رود

به طور کلی، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال تکراری، روشی ایمن و بدون درد در نظر گرفته می شود؛ ولی با این حال، می تواند عوارض جانبی متعددی را نیز برای فرد بیمار ایجاد کند. ما در ادامه به بررسی عوارض جانبی معمول و غیر معمول این روش درمان افسردگی می پردازیم.

  • عوارض جانبی معمول

این نوع عوارض جانبی، معمولاً به صورت خفیف تا متوسط ​​آشکار می شوند و مدت زمان کوتاهی پس از برگزاری یک جلسه ی درمان بهبود و به مرور زمان نیز کاهش می یابند. این عوارض معمول ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • سردرد
  • وجود ناراحتی در محل تحریک، در پوست سر
  • اسپاسم، سوزن سوزن شدن، و یا انقباض عضلات صورت
  • حس سبک بودن سر

پزشک شما برای کاهش این علائم می‌تواند سطح تحریک را روی مقدار کمتری تنظیم کند و یا ممکن است به شما توصیه کند که قبل از انجام عمل از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید.

rTMS

rTMS

به وجود آمدن سردرد در ناحیه ی انجام عمل، یکی از عوارض درمان افسردگی با روش rTMS

  • عوارض جانبی غیر معمول

عوارض جانبی غیر معمول و جدی rTMS نادر هستند؛ آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • تشنج
  • شیدایی یا mania، به ویژه در افرادی که مبتلا به اختلال دوقطبی هستند
  • از دست دادن شنوایی، در حالتی که محافظ نامناسبی برای گوش در طول زمان درمان وجود داشته باشد

اینکه آیا rTMS ممکن است دارای عوارض جانبی طولانی مدت نیز باشد، فعلاً مشخص نشده و دانشمندان نیازمند انجام تحقیقات بیشتری در این زمینه هستند.

آماده شدن برای انجام عمل

 

شما قبل از اینکه عمل rTMS، بر رویتان انجام شود ممکن است که به انجام ارزیابی های زیر نیاز داشته باشید:

  • انجام معاینات فیزیکی و احتمالاً آزمایش های آزمایشگاهی
  • صحبت با روانپزشک برای بحث در مورد اختلال افسردگی شما

این ارزیابی ها به شما کمک می کنند تا مطمئن شوید که انجام روش درمانی تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال تکراری ایمن است و گزینه ی خوبی برای نیاز های شماست.

rTMS

rTMS

قبل از انجام عمل rTMS شما نیاز به انجام معاینه ی پزشکی دارید

انجام عمل rTMS برای چه کسانی توصیه نمی شود؟

اگر که شما، باردار هستید و یا در فکر باردار شدن هستید، و یا هر گونه وسیله ی پزشکی فلزی کاشته شده ای در بدن خود دارید، انجام این روش درمان افسردگی برای شما توصیه نمی شود.

  • در برخی از موارد، افرادی که دارای ایمپلنت ها و یا دستگاه های فلزی پزشکی در بدن خود هستند می توانند از فواید روش درمانی rTMS بهره ببرند. ولی با این حال، به دلیل میدان های مغناطیسی قوی تولید شده در این نوع درمان، این روش برای این افراد توصیه نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Button
× پشتیبانی در واتساپ