ترک الکل: سخت اما امکان پذیر!
اثرات منفی مصرف بیش از حد الکل بر روی سلامت جسم و روان انسان، بر هیچ کسی پوشیده نیست. الکل ماده ای اعتیاد آور است و این امر می تواند زندگی فردی و اجتماعی افراد را تحت الشعاع قرار دهد. ترک الکل، مانند ترک هر عادت منفی دیگری، فرایندی زمانبر و پر چالش است، اما این بدان معنا نیست که ترک آن ممکن نمی باشد. با ترک الکل، کیفیت زندگی فردی شما بهبود پیدا می کند، سلامتی را تجربه می کنید و در جامعه نیز جایگاه بهتری پیدا می کنید. ما روش های مختلف ترک الکل را در این مقاله بررسی خواهیم کرد اما پیش از آن، نشانه های اعتیاد به الکل را مرور می کنیم.
نشانه های اعتیاد الکل چیست؟
تشخیص اعتیاد و نیاز به ترک الکل چندان دشوار نیست. اعتیاد به این ماده می تواند بر روی تصمیمات فردی و جمعی شما تاثیر بگذارد. در نتیجه، حلقه خانواده و دوستان می توانند به راحتی اعتیاد شما به این ماده را تشخیص دهند و آن را با شما در میان بگذارند. این اعتیاد می تواند بر روی سطح عملکرد شما در محل کار تاثیر بگذارد. الکل قدرت تشخیص شما را مختل می کند و در نتیجه این امر، ممکن است در محل کار یا تحصیل خود، دچار مشکلاتی شوید. از سویی دیگر، الکل به واسطه اثرات سو خود بر روی ارگان های کلیدی بدن شما، از جمله کبد و کلیه، می تواند بیماری های مختلفی را برایتان به همراه داشته باشد. زردی پوست، دوبینی و لرزش بدن از جمله علایم دیگر اعتیاد به الکل هستند. در نهایت نیز اگر به کرات در تنهایی خود، و نه در جمع دوستان یا مهمانی ها، مشروب های الکلی مصرف می کنید، به احتمال زیاد به این ماده اعتیاد پیدا کرده اید.
ترک الکل
ترک الکل چگونه ممکن است؟
ما در این بخش چند راه مختلف برای ترک الکل را مرور خواهیم کرد:
- مشاوره: برای ترک الکل یا هر نوع اعتیاد دیگری، دریافت مشاوره بهترین راهکار است. اگر وابستگی در نتیجه یک شرایط یا بحران روحی به وجود آمده باشد، حل مشکلی که زمینه ساز اعتیاد است، اولین قدم برای درمان محسوب می شود. مشاوره به شما کمک می کند تا به خود فکر کنید و دلیل نوشیدن الکل را درک کنید. این جلسات همچنین به شما کمک می کند تا الگوهای فکری خود را برای مصرف الکل تغییر دهید.
- گروه دوستان خود را تغییر دهید: وقت گذرانی با افرادی که الکل مصرف می کنند، می تواند شما را وسوسه کند تا الکل بیشتری را مصرف کنید. تغییر گروه دوستان، می تواند به شما کمک کند تا عادت های جدیدی را تمرین کنید و در این مسیر، برای مصرف دوباره الکل وسوسه نشوید.
- الکل را از دسترس خود خارج کنید: در دوران ترک الکل، شما می توانید به راحتی وسوسه شوید. برای جلوگیری از بروز چنین شرایطی، الکل را از دسترس خود خارج کنید. تمام بطری ها را دور بریزید و از رفتن به مهمانی ها و دورهمی هایی که در آن ها مشروب سرو می شود، خودداری کنید.
- عادات خود را تغییر دهید: چرا الکل مصرف می کنید؟ آیا مصرف الکل شما ساعت خاصی دارد؟ به عنوان مثال، بررسی الگوی مصرف الکل برخی از افراد نشان داده است که آنها برای فرار از استرس، الکل مصرف می کنند. با شناسایی این عامل و جایگزین کردن عادت مصرف با پیاده روی، مدیتیشن یا ورزش، می توانید احتمال مصرف الکل را کاهش دهید. عادات جدید شما را از مصرف الکل مصون می دارند.
ترک الکل یک اقدام اجتماعی است!
ترک الکل یا هر ماده اعتیاد آور دیگری، به تنهایی امکان پذیر نیست. شما برای انجام این کار به حمایت اجتماعی نیاز پیدا خواهید کرد. یک حلقه امن از اعضای خانواده، دوستان و مشاورانی که به آنها اعتماد دارید، می توانند فرایند ترک را برای شما آسان تر کنند. مطالعات نیز نشان داده اند افرادی که در خلال فرایند ترک توسط یک گروه یا حلقه اجتماعی حمایت می شوند، موفق تر از سایرین عمل می کنند. این گروه می تواند با تشویقشان، انگیزه شما را برای ادامه مسیر ترک تقویت کنند. حضور این افراد انگیزه کافی را برای شما فراهم می کند تا در مسیر خود عقب گرد نداشته باشید و دستیابی به هدف های کوچک را جشن بگیرید. مسیر ترک الکل می تواند بسیار پر چالش باشد و وجود افراد قابل اعتمادی که بتوانید با آن ها به راحتی افکار، احساسات و نگرانی های خود را در میان بگذارید، در این راه بسیار اهمیت دارد.