تاثیرات فصلی در مشکلات روانی چیست؟
یکی از موضوعاتی که باعث ایجاد تغییراتی در خلق و خوی انسان می شود و سلامت روانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد تغییرات فصلی می باشد. طبق تحقیقاتی که انجام گردیده است مشخص شده که در فصل های پاییز و زمستان میزان تغییرات عاطفی بیشتر می گردد و حتی افراد در این فصل ها بیشتر به افسردگی مبتلا می گردند. علاوه بر آن شروع فصل بهار می تواند بر روی روحیه افراد تاثیر گذاشته و سلامت روانی اشخاص را افزایش دهد. اما به طور کامل نمی توان گفت که همه افراد در فصل های زمستان یا پاییز دچار افسردگی می گردند یا در فصل بهار حال بهتری خواهند داشت و حتی ممکن است این موضوع برعکس نیز صدق کند. در این مطلب قصد داریم اطلاعات بیشتری در مورد تاثیرات فصلی در مشکلات روانی در اختیار شما دوستان عزیز قرار دهیم با ما همراه باشید.
تاثیرات فصلی در مشکلات روانی چگونه است؟
جالب است بدانید اختلال افسردگی با تغییر الگوی فصلی ارتباطات مستقیمی دارد و در بعضی از فصول سال مانند پاییز یا زمستان ممکن است بعضی از افراد دچار حملات افسردگی گردند. اما این اختلال دائمی نیست و با رسیدن فصل بهار از بین خواهد رفت. البته روانشناس بسیاری در مورد تاثیرات فصلی در مشکلات روانی تحقیق کرده اند و متوجه شده اند این حملات افسردگی که در فصول خاص بروز می کند با نشانه هایی مانند پرخوابی، افزایش انرژی، افزایش وزن، پرخوری و… همراه خواهند بود. همچنین عرض جغرافیایی، جنسیت و سن بیمار نیز می تواند در بروز این حملات تاثیرگذار باشد. مثلاً هرچه افراد از خط استوا دور تر باشند احتمال بروز مشکلات روانی در آن ها افزایش پیدا می کند یا مثلا افرادی که سن پایین تری دارند بیشتر به افسردگی در زمستان دچار خواهند شد.
تاثیرات فصلی در مشکلات روانی
علائم مشکلات روانی در فصول مختلف:
زمانی که تاثیرات فصلی در مشکلات روانی نقش داشته باشد علائم و نشانه هایی که فرد به همراه دارد از یک بی حوصلگی ساده بیشتر خواهد بود و در واقع افرادی که به مشکلات روانی فصلی دچار می شوند علائم و نشانه هایی همچون کج خلقی، دلتنگی، عدم تمایل به شرکت در فعالیت های گروهی یا فعالیت های لذت بخش، اضطراب، عدم تمایل نسبت به انجام فعالیت های روزمره، عدم تمرکز داشتن بر روی موضوعی خاص، خستگی بیش از اندازه، بی انرژی بودن، تمایل به مصرف غذاهای پر کربوهیدرات و شیرین و افزایش وزن را خواهند داشت.
چه کسانی به افسردگی فصلی دچار می شوند؟
به طور کلی می توان گفت تاثیرات فصلی در مشکلات روانی در ۴ تا ۶ درصد از مردم دیده می شود. علاوه بر آن حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد نیز ممکن است دچار افسردگی های خفیف گردند که این موضوع بیشتر در خانم ها دیده می شود به گونه ای که حدود ۴/۳ از کل بیماران را خانم ها تشکیل می دهند و بیشتر افرادی که در سنین ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ سال هستند دچار این مشکلات خواهند شد. علاوه بر این موارد افرادی که سابقه افسردگی را در خانواده خود دارند مستعد آن خواهند بود.
دلیل افسردگی فصلی چیست؟
در واقع تاکنون دلیل قطعی برای تاثیرات فصلی در مشکلات روانی بیان نشده است ولی می توان گفت ممکن است این مشکل به دلیل این که میزان تابش نور خورشید تغییر می کند رخ دهد. زیرا ساعت بیولوژیکی بدن که موجب تنظیم درجه حرارت، خواب و ترشح انواع هورمون ها می باشد دچار تغییر خواهد شد و همین موضوع می تواند باعث ایجاد اختلال افسردگی گردد.
دلایل
درمان افسردگی فصلی:
پس از آن که روانپزشک افسردگی فصلی را در فرد تشخیص داد برای درمان تاثیرات فصلی در مشکلات روانی از روش های دارو درمانی یا روان درمانی استفاده می کند. همچنین ممکن است برای بعضی از افراد فتوتراپی یا همان نور درمانی تجویز شود تا وضعیت بدن را به حالت نرمال بازگردانند. البته بهتر است بدانید که برای انجام نور درمانی از لامپ های فلورانس استفاده می شود و در این درمان شدت نور باید حداقل ۱۰۰۰۰ lux باشد. بیمار باید تعدادی از کارهای خود مانند غذا خوردن و مطالعه کردن را در فاصله یک تا دو متری این لامپ ها انجام دهد تا نور کافی دریافت کند. البته توجه داشته باشید که نور درمانی بهتر است در ساعت های اولیه روز انجام شود تا تاثیر بیشتری داشته باشد و اگر این روش برای فرد مفید باشد باید پس از گذشت ۲ تا ۴ روز اثرات آن دیده شود. اما به طور کلی فرد برای درمان حدود ۲ تا ۴ هفته زمان نیاز دارد.