با تاثیرات ماه رمضان بر سیستم اعصاب و روان بهتر آشنا شویم!

 

روزه داری به معنای خودداری داوطلبانه از نوشیدن اب، خوردن غذا و یا ترکیبی از هر دو می باشد که در بسیاری از ادیان الهی مورد توجه است. مسلمانان جهان، به تبعیت از دستورات دین خود، هر سال در ماه رمضان و به مدت سی روز، روزه داری می کنند. نخوردن غذا و نیاشامیدن آب برای چند ساعت در روز، به طور قطع بر روی بدن، دستگاه گوارش و سیستم اعصاب و روان تاثیر می گذارد. اما آیا تاثیرات ماه رمضان بر سیستم اعصاب و روان بدن مثبت هستند یا منفی؟ در این مقاله تلاش می کنیم تا به این پرسش پاسخ دهیم.

اثرات روزه بر کل بدن:

در خلال روزه داری، فرد هیچ نوع ماده غذایی و یا نوشیدنی مصرف نمی کند. بدن برای تامین انرژی مورد نیاز فرد به سراغ ذخایر کربوهیدرات هایی که در کبد و ماهیچه ها جمع شده اند، می رود. در اثر این امر مقدار زیادی از سموم بدن دفع می شوند. در اثر روزه داری، برخی از افراد تا حد زیادی لاغر می شوند، چرا که کالری ورودی بدن آن ها بسیار کمتر از انرژی است که در طول روز مصرف می کنند.

با این حال، بدن انسان به گونه ای طراحی نشده است که بتواند آب را نیز برای مدت زمان زیادی در خود ذخیره کند. بدین ترتیب، روزه داری با کم آبی بدن همراه است و این امر می تواند به کلیه ها فشار وارد کند. ساعات روزه داری در هر روز، در فصل های مختلف سال تغییر می کند. بنابراین، بسته به شرایط فرد، رژیم غذایی وی و همچنین فصلی از سال که ماه رمضان در آن واقع شده است، روزه داران ممکن است عوارضی مانند سرگیجه و سردرد را تجربه کنند. اکثر این عوارض در اثر کم آبی در بدن رخ می دهند و به همین دلیل، پزشکان مصرف بیشتر سبزیجات، فیبر و میوه ها را به روزه داران توصیه می کنند.

تاثیرات ماه رمضان

تاثیرات ماه رمضان

تاثیرات ماه رمضان بر اعصاب و روان:

روزه داری می تواند فواید بسیار زیادی برای اعصاب و روان فرد داشته باشد. روزه داری به معنای پایداری و ایستادگی در برابر سختی ها و مشکلات است و این امر می تواند به تقویت مهارت های زندگی فرد کمک کند. به عبارت دیگر، روزه داری مکانیزم های دفاعی افراد در برابر مشکلات و چالش های مختلف زندگی را بهبود می بخشد. در نتیجه این امر، روزه داری می تواند با تقویت ایمان و باورهای افراد و تمرین تحمل شرایط سخت، اراده را تقویت کند، اضطراب را کاهش دهد و افسردگی ناشی از آن را نیز بهبود ببخشد. بسیاری معتقد هستند که روزه داری، تمرین بسیار خوبی برای نه گفتن است، چرا که فرد روزه دار در طول این دوران، مجبور است به خواسته های غیر معمول و غیر منطقی پاسخ نه بدهد.

بسیاری معتقد هستند که روزه داری می تواند تکنیک های کنترل خشم در افراد را تقویت کند. انسان ها معمولا به خاطر گرسنگی یا تشنگی زیاد، آستانه تحملشان کم می شود. در دوران روزه داری، ما آگاهانه با نخوردن و نیاشامیدن بدن خود را تحت فشار قرار می دهیم و در نتیجه این امر، نسبت به المان های محیطی حساس تر می شویم. با این حال، مجبور هستیم با صبوری شرایط را تحمل کرده و زندگی عادی خود را دنبال کنیم. این کار می تواند آستانه تحمل ما را افزایش دهد.

آیا روزه داری تاثیر منفی بر اعصاب و روان دارد؟

اینکه آیا روزه داری می تواند به صورت مستقیم اعصاب و روان ما را دچار مشکلاتی کند، موضوعی است که تحقیقات دانشمندان هنوز نتوانسته اند آن را ثابت کنند. با این حال، افرادی با بیماری های روحی و روانی زمینه ای که مجبور هستند روزانه داروهایی را مصرف کنند، از روزه داری منع شده اند. عدم استفاده از داروهای فوق الذکر می تواند بیماری های زمینه ای را تشدید کند و این امر در اسلام جایز نیست. از سویی دیگر، نخوردن غذا و یا تشنگی برای طولانی مدت، می تواند در برخی از افراد اضطراب و پرخاشگری را به وجود آورد. این امر می تواند بی قراری و اختلال کنترل تکانه را به همراه داشته باشید. تشدید این موارد می تواند بروز بیماری های روان تنی در افرادی با علایم سایکوسوماتیک را افزایش دهد. روزه داری به خاطر عوارض جانبی آن، به افراد مبتلا به  انواع مانیک ها، اسکیزوفرنی، افسردگی های شدید یا خفیف و افراد مبتلا به شکل های مختلفی از اضطراب توصیه نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Button
× پشتیبانی در واتساپ