حملات پانیک چیست؟
پیش از آن که به روش های درمان پانیک، بپردازیم قصد داریم شما را با این حملات آشنا سازیم. در حمله ی پانیک شخص دچار ترس و استرس ناگهانی و شدید می شود. لذا در او نشانه هایی مانند تنگی نفس، تپش قلب و تعریق شدید بروز می کند. این حملات بدون هیچ نشانه ای و حتی بدون هیچ محرک بیرونی ایجاد می شوند. به همین دلیل است که فرد آن را به عوامل محیطی ربط می دهد. سپس با تکرار محیط مذکور باز علائم پانیک پدیدار می شوند. این اختلال به هیچ وجه کشنده نیست اما به دلیل آن که سطح کیفی زندگی فرد را دچار مشکل می کند، درمان آن اهمیت زیادی دارد. در ادامه به روش های درمان این بیماری می پردازیم.
علت حملات پانیک چیست؟
برای درک بهتر روش های درمان پانیک، باید ابتدا علل ایجاد آن را بشناسیم. استرس زیاد اولین و مهم ترین دلیل بروز حملات پانیک می باشد. دلایل فیزیولوژیک مانند پایین بودن سطح قند خون، عدم تعادل هورمون تیروئید، مشکلات تنفسی، مسمومیت با کافئین و نشانگان کوشینگ هم سبب بروز حملات پانیک خواهند شد. وراثت و ژنتیک نیز در این مورد بی تاثیر نمی باشد.
درمان حملات پانیک چگونه صورت می گیرد؟
برای درمان حملات پانیک، ابتدا باید به یک متخصص و پزشک مراجعه کرد. پس از انجام معاینات بالینی و بررسی آزمایشات و تجزیه و تحلیل آن ها این بیماری تشخیص داده می شود. حالا نوبت به آن می رسد که درمان را شروع کنیم. درمان حملات پانیک به سه صورت انجام می شود که در ادامه هر یک را به صورت جداگانه توضیح می دهیم.
روش های درمان پانیک
رفتار آگاهانه، یکی از روش های درمان پانیک
پس از تشخیص این بیماری، اولین قدم برای درمان حملات پانیک، آموزش روش های رفتار آگاهانه است. پس از آن که این روش ها توسط درمانگر به بیمار آموزش داده شد، خود بیمار است که باید آن ها را به درستی انجام دهد. در این روش به او آموزش داده می شود که چگونه با ترس های خود رو به رو شده و آن ها را کنترل کند. سپس هنگام بروز حملات، در هر حالتی که بود چه رفتاری داشته باشد. مثلا اگر در حال رانندگی است، ابتدا خودرو را به کنار هدایت کرده و پس از رفع حمله به مسیر خود ادامه دهد. موارد زیر هم به کاهش استرس و کاهش حملات و درمان آن ها کمک می کند:
- عدم مصرف سیگار، الکل و کافئین
- تمرین تکنیک های ریلکسیشن مانند یوگا و مدیتیشن
- یادگیری روش صحیح تنفس و کنترل آن
- جلوگیری از افکار منفی
- معاشرت های اجتماعی با خانواده و دوستان
- خواب کافی و منظم
- فعالیت بدنی منظم
- رژیم غذایی سالم و سرشار از میوه و سبزیجات
- همراه داشتن همیشگی عصاره اسطوخودوس برای استشمام آن هنگام استرس و حمله
- کاستن از شدت حمله با تمرکز روی یک شی حین حمله
روش های درمان پانیک و دارو درمانی
دارو درمانی یکی از روش های درمان پانیک است. اما این روش حتما باید تحت نظر پزشک متخصص صورت گیرد تا از عواقب جبران ناپذیر مصرف خودسرانه ی آن جلوگیری شود. البته باید گفت که داروها تنها در کنار روان درمانی و رفتار آگاهانه خود فرد اثربخش می باشند. داروهایی که برای درمان این بیماری به کار گرفته می شوند به سه دسته تقسیم می شوند. دسته ی اول مهار کننده های باز جذب سروتونین هستند که شامل فلوکستین، پاروکستین و سرترالین می شوند. دسته ی دیگر مهار کننده های باز جذب سروتونین و نوراپی مانند ونلافاکسین هستند. دسته ی سوم نیز بنزودیازپین ها مانند کلونازپام و زاناکس می باشند.
روش درمانی افشا، یکی دیگر از روش های درمان پانیک
یکی دیگر از روش های درمان پانیک، روش درمانی افشا است. این روش را تحت کنترل یک درمانگر ماهر انجام می دهند. بدین ترتیب که حالات فیزیکی شما حین حمله در یک محیط امن و کنترل شده مورد بازسازی قرار می گیرد. حالا درمانگر به راحتی می تواند شما را برای کنترل روی حمله و حرکات خود آموزش دهد. زمانی که این شبیه سازی ها برای دفعات مختلف تکرار شود، ترس و استرس شما نسبت به آن کاهش می یابد. لذا کنترل حملات برایتان آسان تر می شود. ترکیب سه روش مذکور با درصد بالایی به درمان حملات پانیک کمک می کند.