اختلالات خواب به چه مواردی گفته می شود؟

اختلالات خواب به مواردی نظیر زیاد خوابیدن، کم خوابیدن، از خواب پریدن، نداشتن خواب عمیق و طولانی شدن مدت زمان به خواب رفتن می گویند. این اختلال سبب بروز خستگی در طول روز، بدخلقی، عدم تمرکز و … می شود. همگی شما از لزوم ۷ تا ۸ ساعت خواب در طول شبانه روز آگاه هستید. در عین حال نیز تجربه آن را دارید که به دلایلی از جمله استرس، بیماری، مسافرت و … شبی را به خوبی نخوابیده باشید. ولی با رفع عوامل مذکور، روند خواب شما به حالت عادی باز می گردد. اما تکرار این اختلال به صورت مداوم سبب بروز مشکلاتی در جسم و روح افراد می شود.

علل اختلالات خواب کدامند؟

آلرژی و مشکلات تنفسی یکی از علل اختلالات خواب می باشد. این موارد به سبب آن که نفس کشیدن را در طول شب و هنگام خواب سخت می کنند، در داشتن خوابی با کیفیت مشکل ایجاد می نمایند.  تکرر ادرار از دیگر علل اختلال در خواب است که بیشتر در کودکان دیده می شود. مصرف مایعات زیاد، ترس و استرس، فوبیای تاریکی، عدم تعادل هورمونی و … تکرر ادرار ایجاد می کنند. لذا با احساس دفع ادرار فرد ممکن است تا چند بار در طول شب از خواب بیدار شود.

التهاب مفاصل و دردهای مزمن نیز بی نظمی و اختلال در خواب ایجاد می کند. درد دندان ها، آرتروز، سندروم خستگی مزمن و … سبب می شود تا فرد نتواند به راحتی به خواب رفته و خوابی با کیفیت را تجربه کند. استرس و اضطراب نیز که گاه با کابوس، حرف زدن یا راه رفتن در خواب همراه است، روند خواب را مختل کرده و از نظم و کیفیت آن می کاهد.

اختلالات خواب چه علائمی دارد؟

با توجه به این که اختلالات خواب انواع مختلفی دارد، علائم آن نیز در افراد مختلف به شکل های گوناگونی بروز پیدا می کند. اما در این جا به شایع ترین آن ها اشاره می کنیم. مشکل در به خواب رفتن و یا به موقع از خواب بیدار شدن (خواب ماندن) از علائم این اختلال است. ضعف و خستگی در طول روز و میل شدید به چرت های روزانه نیز می تواند نشانه ی اختلال در خواب باشد. بد خلقی، زودرنجی و اضطراب نیز از جمله علائم مشکلات خواب به شمار آیند. اختلال در خواب حواس پرتی و عدم تمرکز را در پی دارد. افسردگی، کاهش یا افزایش شدید و ناگهانی وزن نیز می تواند از علائم اختلال خواب باشد.

البته با وجود همه ی علائم فوق، تشخیص اختلالات خواب و نوع آن ها به عهده ی متخصص است. البته آزمایش های پلی سومنوگرافی (تست خواب)، الکتروانسفالوگرام و آزمایش خون ژنتیک نیز در این مورد به پزشکان کمک می کند.

انواع اختلال خواب کدام است؟

پاراسومنیاها یا خواب پریشی را می توان یکی از گروه های اختلالات خواب به شمار آورد. رفتارهایی نظیر حرف زدن در خواب، راه رفتن در خواب، ناله کردن، کابوس دیدن، شب ادراری، به هم فشردن دندان ها و فک ها از جمله مصادیق این نوع اختلال هستند.

نوع دیگر اختلالات خواب آپنه ی خواب است. این مشکل با وقفه های تنفسی هنگام خواب همراه است. لذا کمبود اکسیژن در طول شب و خواب را در پی دارد و درمان آن کاملا ضروری است.

حمله های مکرر خواب در طول روز را نارکولپسی می نامند. این حملات سبب احساس ناگهانی خستگی و به خواب رفتن ناگهانی بیمار می شود. فلج خواب نیز از دیگر مصادیق این اختلال است. یعنی شما پس از بیدار شدن از خواب، مدتی طول می کشد تا قادر به حرکت شوید. ابتلا به بیماری ام اس روی این مشکل موثر است.

به نوعی از اختلالات خواب که سبب سختی در به خواب رفتن و خواب ماندن می شود، بی خوابی می گویند. این مشکل به سه دسته ی مزمن، حد واسط و موقتی تقسیم می شود.

سندروم پای بیقرار نیز نوع دیگری از اختلالات خواب است. لذا سبب تکان دادن پاها در طول خواب یا مور مور شدن و خواب رفتن آن ها می شود. این اختلال با پارکینسون در ارتباط است.

درمان اختلال خواب چگونه میسر می شود؟

اولین دسته از درمان های درمان اختلالات خواب، مربوط به تغییر سبک زندگی می باشد. برنامه ریزی برای خواب منظم، مصرف غذای سالم، ورزش کردن و کاهش استرس، کاهش مصرف کافئین، کنار گذاشتن مصرف الکل و دخانیات و … از جمله ی این موارد است. اما دسته ی دیگر مربوط به درمان های پزشکی خواهد شد. در این بخش متخصصین داروهای خواب آور، ضد آلرژی و … تجویز می کنند. البته در مواردی نظیر آپنه ی خواب جراحی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Button
× پشتیبانی در واتساپ