فوبیا حیوانات به چه بیماری گفته می شود؟
در این جا قصد داریم تا شما را با بیماری فوبیا حیوانات آشنا سازیم. قطعا همگی شما در زندگی روزمره ی خود با کلمه ی فوبیا برخورد کرده و کمابیش با آن آشنایی دارید. این کلمه معمولا برای بیان مفهوم ترس در محاورات به کار می رود. اما به لحاظ تخصصی بیماری فوبیا حیوانات یا زوفوبیا در افرادی مشاهده می شود که به صورت غیر معمول و شدید از حیوانات می ترسند. این بیماری دارای شاخه های گوناگونی است که مبتلایان به هر یک، از یک نوع خاص از حیوانات هراس دارند. ترس از زنبورها، عنکبوت ها، مارها، پرندگان و … از انواع ترس از حیوانات می باشد. این بیماری رایج ترین بیماری روان گردان در کودکان به شمار می آید.
تقسیم بندی حیوانات در زوفوبیا
در مطالعاتی که در حیطه ی بیماری فوبیا حیوانات انجام شده است، حیوانات را به سه دسته تقسیم می کنند. دسته ی اول حیواناتی هستند که ترس از آن ها به هیچ وجه ضروری نیست، مانند مورچه. در دسته ی دوم حیواناتی قرار می گیرند که وحشی بوده و ترس از آن ها برای بقای انسان ضروری است که شیر و ببر از نمونه های آن می باشند. دسته ی سوم نیز حیوانات منزجر کننده مانند سوسک و مارمولک و … هستند. در این تحقیقات دیده شده که فوبیا نسبت به حیوانات دسته ی سوم شایع تر از نوع اول و حتی شایع تر از نوع دوم است. مبتلایان به زوفوبیا از حیوانات لاغری نظیر مار، سوسک، موش و … ترس بیشتری دارند.
علل ایجاد فوبیا حیوانات چیست؟
فوبیا حیوانات که از اختلالات رایج در سطح جهانی می باشد، می تواند ریشه ی ژنتیکی داشته باشد. اما مهم ترین دلیل بروز آن تجربه ی های تلخ و منفی در این باره خواهد بود. به ویژه که این تجربه ها مربوط به دوران کودکی فرد باشد. گاهی اوقات ممکن است در درجات خفیف، بیماری با مرور زمان درمان شود. اما در صورت شدید بودن علائم باید حتما از مشاورین جهت درمان کمک گرفت. احتمال بروز این اختلال در فرزندان والدین مبتلا به آن بسیار بالاتر از دیگران است.
فوبیا حیوانات
علائم زوفوبیا کدامند؟
اختلال فوبیا حیوانات دارای علائمی است که گاه سبب واکنش های شدید جسمی و روانی می شود. لذا فرد با تصور حیوان یا مشاهده ی آن دچار تعریق، لرزش، بیش فعالی، مشکلات تنفسی و تنگی نفس، مشکلات گوارشی از جمله تهوع، سرگیجه، تپش قلب و در نتیجه احساس استرس و عذاب می شود. توجه کنید که هرگز ترس واقعی از حیوانات را نباید با فوبیا اشتباه گرفت. چرا که ترس از حیوانات وحشی و خطرناکی نظیر شیر و پلنگ کاملا طبیعی است. لذا نباید افراد به آن ها نزدیک شوند. اما ترس از تصویر و فیلم ها کاملا غیر طبیعی بوده و نشانه های بیماری و اختلال می باشد. روش های درمانی این بیماری در قسمت بعدی بیان شده است.
درمان فوبیا حیوانات و مراحل آن
هم اکنون روش های زیادی برای درمان فوبیا حیوانات وجود دارد. البته همه ی این روش ها باید تحت نظر متخصص و روان شناس صورت گیرد. درمان های دارویی و روان درمانی ها از جمله ی این روش ها می باشند. اما برای آن که بهبودی با سرعت و ماندگاری بیشتری حاصل شود بهتر است موارد زیر را مد نظر قرار دهیم.
- آموزش آرامش: مبتلایان به فوبیا از لحاظ عاطفی به آسانی دچار مشکل می شوند. لذا روش هایی که سبب ایجاد آرامش در آن ها می شود را باید آموزش ببینند.
- تجدید و تغییر ساختار شناختی: تغییر و تجدید ساختار شناختی باعث می شود تا افراد الگوهای فکری منجر به احساسات قوی را بشناسند. سپس آموزش می بینند که چگونه تمرکز خود را از آن ها به چیز دیگری معطوف کنند. با این کار فرد بیمار می تواند روش فکری خود را نسبت به حیوانات تغییر دهد.
- قرار گرفتن در معرض حیوانات و حشرات: از این مورد می توان به عنوان مهم ترین و موثرترین روش درمانی استفاده کرد. در واقع در این روش، فرد مبتلا تحت نظر متخصص، با ترس خود مواجه می شود. این کار به صورت مرحله ای صورت گرفته و شدت آن رفته رفته زیاد خواهد شد. البته روش جدید واقعیت مجازی در این بخش کمک شایانی کرده و درمان این اختلال را دچار تحولی بزرگ نموده است.